Skip to content

Web 3.0, sau lumea virtuala

Iunie 4, 2007

Am tot auzit vorbindu-se despre Web 2.0, Ajax, wiki, blogguri, RSS, site-uri de social bookmarking. Dar ce este Web 3.0? Cum ar arata lumea virtuala peste 5-10 ani?

Web 3.0 este o inca o forma abstracta a Internetului, dar este ceva destul de tangibil. Daca stim ce este Web 2.0, ne punem intrebari cam ce ar insemna Web 3.0. La o cautare rapida pe Google veti descoperi o multitudine de site-uri care se inghesuie sa va dea informatia. Nimeni nu stie forma exacta a Web 3.0. Un bun exemplu este site-ul Gogofrog.com, care este un Web 3.0 primitiv.

Gogofrog.com va permite sa va creati o pagina 3D, unde va puteti pune diverse informatii, filmulete, fisiere etc. Un proiect mai maret este Second Life. Cu o grafica mai buna, Second Life ofera o lume virtuala apropiata de realitate. Desi este un serviciu platit Second Life are aproape 7 milioane de „locuitori”.

Web 3.0

Si tot nu am descoperit ce este Web 3.0. Sa fie oare transpunerea activitatilor umane pe Internet? Te-ai trezit, te conectezi la retea. Pe linia unu te suna secretara virtuala, care iti reaminteste ca ai o intalnire de afaceri la Hong-Kong. Dupa ce ai vizionat mesajele video de la prietena ta, te hotaresti sa ii trimiti un mare buchet de trandafiri si o invitatie la o cina romantica in Venetia. „Pleci” la intalnirea de afaceri din Hong Kong, dar pana sa ajungi te relaxezi putin cu un tenis virtual. Seara te intalnesti cu prietena in Venetia si dupa cina hotaresti sa o scoti la plimbare in Amsterdam. Daca tot ajungi acolo nu ti-ar strica o partida de sex virtual si o tigara cu prietenul tau cel mai bun.

Wikipedia ofera mai multe definitii pentru Web 3.0. Prima se refera la transformarea webului intr-o baza de date, folosirea tehnologiilor RDF (Resource Description Framework), OWL (Web Ontology Language), API (Application Program Interface). Cea de-a doua abordare presupune dezvoltarea inteligentei artificiale si crearea unui web cvasi-uman. A treia definitie se refera la crearea unei retele semantice prin care computerele conectate la Internet sa poata combina informatiile pe baza unor conexiuni logice.

Web 3.0 este urmatorul pas, insa nu vreau sa ma gandesc mai departe spre Web 4.0, fiindca deja am in cap Matrix si inca vreo doua filme. Sper sa nu ajungem acolo, cel putin cat voi mai fi in aceasta lume.

Anunțuri
5 comentarii leave one →
 1. Mai 21, 2008 3:56 pm

  Interesant articolul. Chiar cautam ceva despre Web 3.0 pe net…momentan dezvolt si eu ceva interesant care depaseste nivelul de web 2.0….dar din ce inteleg eu aici nu prea se incadreaza nici in web 3.0…sper sa nu iasa un Matrix Reloaded…Ai sa vezi cand o sa il lansam…saptamana viitoare sper vei vedea un Web x.0….totusi i-as spune 3.0 :D.
  Numai bine.

 2. Mai 21, 2008 4:10 pm

  succes cu proiectul…

 3. Iunie 24, 2008 11:44 pm

  uite un eveniment interesant la care se vorbeste si despre web 3.0 se pare http://www.webcamp.ro

 4. Bruce Lee permalink
  Aprilie 10, 2009 5:28 am

  I se mai spune si „internetul obiectelor” . Se pare ca si oamenii vor fi inclusi in aceasta categorie a obiectelor datorita RFID .

  Cam sinistra idee .

 5. Aprilie 15, 2009 10:04 pm

  Suna interesant si sinistru in acelasi timp> De acord cu Bruce Lee. Net-ul, calculatorul, tehnica toate sunt foarte folositoare si interesante, dar sa nu exageram…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: