Skip to content

Blog Action Day – Poverty (Saracie)

Octombrie 15, 2008

Astazi, 15 octombrie a fost ziua Blog Action Day care isi propune sa faca omenirea constienta asupra saraciei. Anul trecut campania a tratat problema incalzirii globale. A fost un mare succes, si sper ca si in acest an oamenii sa realizeze ca saracia este un fenomen global.

Oameni saraci exista in toate tarile, poate mai putin in tarile mici ca Luxemburg, Andorra, dar probabil cei mai oropsiti sunt oamenii din Africa. In ultimele decenii Africa a devenit zona de recoltare a resurselor si groapa de gunoi a civilizatiilor occidentale. Am scris al un moment dat un articol despre gropile de gunoi din Ghana, unde sunt aduse calculatoare vechi, telefoane si alte gadgeturi demult uzate. Tu te-ai intrebat vreodata unde ajunge monitorul tau vechi, sau telefonul, sau tastatura stricata, sau unitatea invechita?

Cum spuneam mai sus, saracia este prezenta peste tot in lume. De ce acei oameni sunt saraci? Din cauza sistemului? Din cauza zonelor geografice? Eu sunt de parere ca sunt saraci din cauza educatiei. Am vazut la un moment dat un documentar despre un sat din Namibia. Un localnic se straduia sa creeze o scoala in comunitate. Era singurul care studiase la scoala si realizase, ca doar asa poate trai mai bine. Cu doar 1000 de dollari americani, copii din comunitate ar fi putut merge la scoala un an de zile. Eu cred ca nu este o avere pentru niciunul dintre noi, dar pentru ei era un tel. Poate ca oamenii ar trebui sa se gandeasca mai bine atunci cand arunca 1000 $ pe nimicuri. Alti ar putea trai din acesti bani, ar avea acces la educatie si hrana.

Initiativa Un laptop pentru fiecare copil (One laptop per child) a fost un pas inainte pentru combaterea saraciei. Ar trebui sa existe mai multe initiative asemanatoare. Aceasta campanie ar trebuie sa ii sensibilize pe cei care au atat de multi bani. Poate ca unii vor renunta la un Audi pentru a ajuta o comunitate saraca. Poate ca unii vor renunta sa isi cumpere un ceas de 50.000 de euro pentru a cladi un spital. Si exemplele pot continua.

Ce putem face noi ca sa ii ajutam pe acesti oameni defavorizati?

 1. In primul rand as zice ca ar trebui sa fim mai putin egoisti si sa sustinem cat mai multe campanii ca aceasta.
 2. Donatii catre fonduri diverse, ONG-uri.
 3. Participarea la programe de CSR prin care putem influenta indirect viata unor oameni. De exemplu, participa la http://www.reciclam.ro si poate ca telefonul tau vechi nu va fi cules din groapa de gunoi de niste copii, iar banii obtinuti din reciclare ii vor ajuta pe acei copii sa mearga la scoala.
 4. Sa nu ii privim de sus pe cei defavorizati, sa le ascultam ideile si eventual sa le dam o mana de ajutor in online.
 5. Economisirea resurselor fie ca e vorba de energie, hrana sau combustibil. Consumand inutil ii afectam pe altii. Economiile moderne se bazeaza pe consum, dar in acelasi timp consumul din tarile bogate produce dezastre in tarile subdezvoltate. Un bun exemplu este filmul „Blood Diamond”.

Saracia va exista intotdeana, asta e un lucru cert, dar prin activitatile noastre ii putem diminua efectele, eventual ii putem reduce impactul negativ asupra unor comunitati. Fiti mai buni!

Anunțuri
2 comentarii leave one →
 1. Martie 3, 2009 4:39 pm

  buna ziua
  fac parte dintr-o familie care are venit total de 1500 lei /luna cu 4 menbri dintre care o eleva clasa aVII- a si eu studenta la ase,id.
  As dori, dc are cn timp, si cunoaste sa ma invete , ce fel de ajutor de la stat pot primi in functie de bugetul familiei mele!adresa mea de mail este gabriela_tunareanu01@yahoo.com
  multumesc anticipat!

Trackbacks

 1. Pe 15 octombrie a fost Blog Action Day 2008 - Responsabilitate Sociala - CSR in Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: